Tuesday, January 4, 2011

Summary Pengisian Last Usrah Nisa 2010

Pertama-tamanya, sesi usrah dimulakan dengan kata-kata muhasabah yang sangat berkesan kepada diri kita yang sering alpa ini:
“Sekiranya kita tidak menyibukkan diri kita dengan kebaikan maka kita akan menyibukkan diri kita dengan kebatilan” – Imam Hasan Al Basri.
Apabila kita muhasabah balik diri kita ni mmg ade kebenaran kata-kata itu. Kalau kite ade masa lapang, mula la kite terfikir nak tengok TV, jenguk facebook selama dua atau tiga jam etc. Sekiranya kite sibukkan diri kita dengan aktiviti jemaah/berguna maka berkurang la inisiatif kite untuk sibukkan diri kite dengan aktiviti-aktiviti yang tak befaedah...

Kedua, Dr mengulas tentang anak-anak. Mereka adalah penguat kepada kita dalam perjuangan dan bukannya alasan untuk kita tidak berjuang. Dr Rosni pesan agar kita jangan serik untuk membawa anak-anak ke program-program kerana percayalah bahawa apa yg kita paling rindui bila sudah tua nanti adalah kehadiran anak-anak bersama kita dalam program. Dr Rosni juga berkongsi pengalaman beliau ketika masa mula-mula menjadi ibu. Dr membawa anak-anak ke usrah/program. Tempat program ketika itu jauh daripada tempat tinggal. Segala keperluan tilam, bantal, botol, air panas semua dibawa bersama. Anak – anak gembira apabila dibawa pergi ke tempat program bersama kerana bagi mereka bile keluar berprogram/dengar ceramah, bawa tikar, makanan ala ala macam berkelah. Ada gerai di mana mereka bole beli barang-barang, etc. Inilah masa anak-anak nak bermain-main di luar. So, moral of the story, jadikan la program jemaah tu ‘fun activities’ instead mencari alasan tidak dapat pergi program sebab anak-anak masih kecil.
Ketiga, Dr juga menyentuh tentang "Hijrah" – dari kegelapan kepada cahaya, sempena topik tahun baru. Kita perlu sentiasa menghijrahkan diri kite ke arah yang lebih baik. Kita juga perlu ingat bahawa setiap perkara dalam kehidupan kite adalah pinjaman daripada Allah dan kita perlu memahami adab-adab meminjam. Berikut adalah adab-adab meminjam yg turut dikongsi dalam usrah tempoh hari:

i) Menjaga barang yg dipinjam
Contoh: Anak-anak yg Allah kurniakan kepada kita adalah pinjaman daripada Allah. Apabila namanya pinjaman/amanah maka perlulalah kita menjaga anak dengan baik. Org selalu kata, bila anak sendiri kita bole la pukul2x sbb anak kita. Tp sebenarnya konsep itu salah. Kerana anak itu adalah pinjaman Allah maka kita tidak bola sewenang2xnye pukul, rotan, belasah etc. Kita perlu mengikut cara-cara yang telah diajar Islam dalam mendidik anak. Kita juga perlu faham setiap apa yang kita ada ni adalah pinjaman. Maka, perlulah sgl benda yg ada kat atas dunia ni yang dipinjamkan kepada kita dijaga dengan baik.

ii) Syarat2x meminjam
Contoh: Pinjaman dibuat dengan pihak bank. Bank akan keluarkan syarat2x spt bile nak kena byr balik, brp kena bayar balik etc. So, org yang meminjam barang akan keluarkan peraturan2x untuk kita ikut. Macam tu juga dgn kita. Semua benda yang kita ada ni adalah pinjaman. Maka, Allah dah susun peraturan2x yang perlu kita ikut melalui al quran. Disebabkan kita meminjam, maka tuniakanlah syarat2x/peraturan yang dikenakan itu.

iii) Pulangkan
Sekiranya kita meminjam barang, perlu la kita pulangkan balik. So, kita kena faham bahawa apa yang kita ada skrg mungkin bole ditarik balik dgn serta merta atau bila sampai waktunye kita akan pulangkan hatta diri kita sendiri. Sentiasa banyakkan amal/ibadah kerana kita pun x pasti bila diri kita akan dipulangkan kepada Sang Pencipta.

iv) Syukur/Terima Kasih
Adab2x org meminjam semestinya perlu mengucapkan terima kasih/syukur semasa masih meminjam barang dan ketika memulangkan barang. Oleh itu sentiasa la bersyukur dengan apa yang kita ada kerana semua ini adalah pinjaman daripada Allah.

Keempat, Dr berkongsi buku2x yang bagus untuk dibaca samada for parenting dan untuk berdakwah. Buku – buku seperti Law of Attraction, U Turn ke Jln Lurus, Dari Lubuk Dari Ibu, Discipline without Shouting & Spanking.

Dr juga ada membuat sedikit kupasan daripada buku Law of Attraction.

Peraturan pertama – kenal pasti kemahuan (identify your desire)
Kite perlu mengenal pasti ape kemahuan/perkara yang kita nak. Sebagai daei kita perlu sentiasa ada positive vibration dimana kita perlu sentiasa positif dalam perlakuan/percakapan kite. Jangan sentiasa mengeluh sebaliknya berfikiran positif. Contoh: jangan selalu kata kita tidak boleh buat, tak mampu buat program sebab takde duit, takde orang nak datang program etc. Perkara paling penting adalah rancang dahulu dan cari penyelesaian untuk menghadapi halangan – halangan yang ada

Peraturan kedua – Memberi perhatian terhadap kemahuan (give attention to your desire)
Apabila kita dah ada kemahuan, maka perlulah kita berusaha dan fokus terhadap kemahuan kita. Bercita – cita sahaja tanpa laksanakan takkan membuahkan hasil. Perlu la berusaha untuk setiap ape yang dihajatkan

Peraturan ketiga – Membenarkan.. (allow it)
Jangan ragu2x setelah ada kemahuan. Bertawakkal dan berdoa semoga Allah memudahkan usaha kita. Sekiranya ada masalah cari jalan penyelesaian dan jangan terlalu fokus kepada masalah.

Berikut adalah petikan dari buku Law of Attraction seperti yang disebutkan di atas:

Menurut Michael J. Losier

Untuk menjalankan Law Of Attraction (Hukum Tarik-menarik) secara sedar ada tiga langkah praktis: Kenali hasrat keinginan anda, berikan perhatian pada hasrat, dan biarkan hasrat itu menjelma menjadi nyata.

Kenali Hasrat Anda
Sepertinya mudah bukan? Kenyataannya sebagian besar orang tidak mengerti apa yang mereka inginkan, akan tetapi sangat pandai menyebutkan banyak hal yang tidak mereka inginkan.
Allah berfirman dlm hadis Qudsi:
Anaa ‘inda dzanni abdii bii, faliyadzunnu bii ma syaa-a (rowahu Thobarani wal hakam)
Artinya: Aku bersama sangkaan hambaku padaku, maka hendaklah ia berprasangka dengan apa yang ia inginkan (bukan yang ia risaukan atau hawatirkan) (Thobarani wal hakam).

Berikan Perhatian pada Hasrat Keinginan Anda
Hukum Tarik-menarik akan mendatangkan sesuatu yang anda berikan segenap perhatian, energi, dan focus. Caranya dengan memilih kata-kata yang tepat, yaitu kata-kata atau kalimat yang menimbulkan perasaan positif.
Rasulullah bersabda:
Barang siapa yang percaya kepada Allah dan hari akhir maka hendaknya berkata baik atau diam………. (HR Muslim)
Jika anda memilih kata-kata yang baik, maka anda akan mendapatkan dua hikmah, yang pertama adalah anda dapat pahala karena mengikuti perintah Rasulullah, yang kedua insya Allah anda dapat hikmah bahwa berkata baik menimbulkan perasaan positif. Dan perasaan positif, menurut Losier, adalah cara memberikan perhatian kepada hasrat anda.

Biarkan Hasrat itu menjelma nyata.
Cepat lambatnya hasrat terwujut sangat tergantung dengan keihlasan anda membiarkan hasrat itu menjelma nyata (baca: berserah diri). Ini merupakan tahap yang paling penting & menentukan.
……………… dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang (dikehendaki)Nya. Sesungguhnya Allah Telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu (QS Attalaq :3).
Semoga pengisian ini memberi manafaat buat semua sahabat2. Wallahualam.

No comments:

Post a Comment